Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Öt őszi virág a teraszra

Öt őszi virág a teraszra
Milyen őszi virág  kerülhet a teraszra? Igen, szerencsére vannak olyan növények, melyek tökéletesen bírják a hűvös időt, és jól is mutatnak. Színpompás, stílusos teraszt hozhatsz létre a következő növényekből. Kombináld őket bátran!

Ősszel se mondj le a teraszról

A változatos színvilágú, vidám tarka társaság, az egynyári növények csapata most lassan, de biztosan leköszön. Ez nem jelenti azt hogy stílusos kaspóink, kedvenc virágtartóink mostantól magányosan konganak majd. Hiszen sok olyan növényt ismerünk, melyek az első fagyokig el tudják viselni a kinti klímát, ráadásul utána sokszor elég csak letakarni őket. Hoztunk tehát egy válogatást az őszi teraszra illő növényekből. Ezeket az őszi virágokat kombinálhatod is, hiszen gondolj bele, mennyire jól mutat az élénk színű krizantém mellett egy színátmenetes levelű díszkáposzta, vagy épp milyen szépen dobja fel az összhatást, ha néhány növény mellé sást ültetsz. 

Hiszen őszre sem kell lemondani a kertről, terasztól. A kerti bútor őszi dekorációt kaphat, és a bájos nyári esti fények még mindig kint pislákolnak, jelezve, hogy az élet nem állt le véglegesen, még nem temetkezünk a télbe. 

Mutatós őszi virág: a hanga (Erica)

A hanga nemzetségbe több száz fajt sorolunk, de konkrétan három olyan hanga faj létezik, amely kifejezetten kedvelt dísznövény. Nem véletlen, gyönyörű színe, dús, mégis kecses megjelenése minden teraszt varázslatos hangulatúvá tesz. Mit kell tudni ezekről a növényekről?

A hangák a napos vagy félárnyékos, szélvédett helyeket kedvelik. Az örökzöld hangára, a vékony hangára és az alpesi változatra is jellemző, hogy sok, apró mutatós virágból áll, melyek fürtöt alkotnak. A hanga egyébként dús, boros cserje, és a három típus megjelenése hasonló, de a vékony hanga (vagy karcsú erika- erica) tömöttebb, látványosabb virágokat hoz. 

Mindhárom fajra jellemző a kései virágzás. a gyönyörű vékony hanga ősszel virágzik, az örökzöld hanga jellemzően januártól, de ha szerencsénk van, akár már novemberben megjelenhetnek az első virágok. Akár tavasz közepéig is virágozhat ez a faj. 

Rendszeresen kell locsolni ezeket a növényeket, a pangó vizet, de a száraz talajt sem szeretik. Egyébként nem kifejezetten kényes növényekről beszélünk. Virágzási időszakban jobban kell öntözni, virágzás után érdemes metszeni. 

A mutatós díszkáposzta

A díszkáposzta (Brassica oleracea) a közönséges káposztából nemesített növényfaj. Színes levelei adják különleges megjelenését. Ezeknek a különleges, fodros és színes leveleknek köszönhetően tud annyira jól mutatni az őszi kertben, teraszon. Sajátos hangulatot kölcsönöz az exteriőrnek, főleg, ha egy mutatós kaspóban, vagy egy letisztultan stílusos balkonládában helyezed el. 

Ez a kétnyári dísznövény 30-50 cm-es átmérőjű, középmagas virág, amelynek csipkézett szélű levelei, tömött feje egyébként a krizantémmal, de a már említett hangával vegyesen is jól mutat. Egyszerű gondozni, szerencsére például talaj szempontjából egyáltalán nem válogatós. Arra persze érdemes figyelned, hogy a napos helyeket szereti. Rendszeresen öntözd, hogy ne fonnyadjon el, a túl bő vizet nem szereti. 

Őszirózsa

Az egyik legkedveltebb őszi virág a Callistephus chinensis. A latin kifejezés az őszirózsa nevét takarja, annak is a kerti változatát. Ezekkel a színes virágzuhatagokkal még ősszel is élettel töltheted meg a teraszt. 

Az őszirózsát természetesen már az első fagyok előtt ki kell ültetni. Akár magról is ültethetjük, csak fontos, hogy ilyenkor elég napfény érje. Tápanyagban gazdag talajt szeret ez a virág, főleg ültetéskor. 20-30 cm-es sortávolságba kell elhelyezni a magokat, majd a kifejlődött virágokat szét kell ültetni. A föld típusára nem érzékeny, egyénként is alacsony gondozási igényű növényről van szó. De arra érdemes figyelni, hogy ne legyen túl nyirkos helyen a növény. 

Az őszirózsa színe lehet rózsaszín-kék-lila, ezeknek mélyebb, sötétebb, világosabb és mattabb árnyalata is. Így aztán gyönyörű színskálákat rakhatsz össze az erkélyen, teraszon. 

Kombinálj mindent krizantémmal 

A krizantém az egyik legnépszerűbb őszi virág. Mivel virágzásának mindössze pár órányi napfény az előfeltétele. A krizantém lehet bokrosabb félcserje, vagy épp magasabb szárú fajta, amely inkább vágott virágként mutat jól. A talajjal szemben egyébként nincs sok elvárása ennek a mutatós virágnak, az a legfontosabb, hogy vízáteresztő, jól szellőző földet kapjon, annak kémhatására, ásványianyag összetételére nem kifejezetten érzékeny a krizantém. Nagy előnye az ősszel virágzó krizantémnak, hogy a kezdő kertészeknek is hamar a kedvence lehet, mert nagyon hálás növény. Kis munkabefektetéssel dús és látványos virághozammal örvendeztet meg minket. 

A krizantém bokros formáját érdemes cserépben nevelni. Rendszeresen öntözzük a virágot, és hetente kapjon tápoldatot is. Úgy érdemes megmetszeni ezt az őszi virágot, hogy a metszés utáni napokban ne érje el a hőmérséklet a 0 fokot, mert elfagyhat a krizantémunk. Ha azt szeretnéd, hogy nagyra nőjön a virága, akkor egy bimbót hagyj meg, a legnagyobbat, és a többit csippentsd le, hogy ne vegyék el a tápanyagot egymás elől. 

A krizantém sokféle színben fordul elő a természetben, ezért nagyon ügyesen használhatod akár dekorációként is. Az őszi virágok színeit válogasd össze, legyenek egymással harmóniában. A sötétciklámen krizantém mellett jól mutat a szintén lilás árnyalatba haló díszkáposzta, és egy hasonló árnyalatú őszirózsa. Bájos, meghitt erkélyed, teraszod lesz, ha ezeket a növényeket szépen kombinálod, ügyelve a megfelelő hangulatra. 

Sás

A sás, díszsás nagyon jól mutat az őszi hangulatú exteriőrben. Akár modern közegben, például szögletes kaspóban elhelyezve, akár más növényekkel kombinálva használod, látványos hatást érhetsz el. Például néhány dísztök mellett sárga krizantém, és egy-két kaspónyi zöld sás igazi őszi hangulatot teremthet a teraszodon.

A díszsásnak nincsenek nagy igényei, fontos, hogy a föld vízátengedő legyen, sőt, az edény alján is legyen lefolyónyílás elhelyezve. A sás szereti az árnyékos helyeket, és évente csak 1-2 alkalommal kell tápoldatozni. 

Mint láthattad, az ősz is rengeteg lehetőséget tartogat arra, hogy igazán hangulatos és látványos növényekkel teremts stílusos teraszt, kertet.