Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mediterrán kaspóba mediterrán növények

Mediterrán kaspóba mediterrán növények

Fel akarod dobni a teraszod vagy a kerted néhány egzotikus növénnyel? Esetleg az erkélyre szeretnél tengerparti hangulatot varázsolni? Összeszedtünk néhány ötletet, hogy milyen növényt is válassz, ha impozáns kültereket szeretnél!

Terasz ötletek

Otthonod, és annak közvetlen környezete, feltöltődésedet kell szolgálja! Csak egy igazán megnyugtató és harmóniát sugárzó ház lesz képes csillapítani a napi teendők által felborzolt kedélyeket. 

Éppen ezért nem mindegy, milyen hangulatot teremt a kerted, ami egy fárasztó nap végén fogad, vagy a teraszod, ahová délutánonként, esténként kiülsz kicsit kikapcsolódni. 

Praktikus kert ötletek és terasz ötletek segíthetik a stílusodnak, igényeidnek megfelelő kültér kialakítását. Korábban olvashattál nálunk a kerti lámpákról, részletesen bemutattuk a gömblámpát, ezúttal pedig a teraszt díszítő növényeket illetően szeretnénk pár hasznos tippet és tanácsot adni!

A kültéren elhelyezett növények esetében az egyik legfontosabb dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy valamennyire ellenálló fajtákat válassz, elvégre az időjárás viszontagságainak ellen kell majd állniuk. Emellett, pedig, szinte magától értetődően, fontos az is, hogy szép, szemet gyönyörködtető látványt nyújtsanak, hogy valódi díszei legyenek a háznak, és hogy hozzájáruljanak a kellemes légkör megteremtéséhez.    

Ezeknek a kritériumoknak leginkább a mediterrán növények felelnek meg. Sajnos Magyarország éghajlata nem teszi lehetővé akármilyen mediterrán növény alkalmazását, de ha sikerül a megfelelőket kiválasztani, akkor kevés gondozással is megidézheted a déli balkonok hangulatát.

Helyezd a mediterrán növényt kaspóba!

A mediterrán növényeket célszerű ültetőedénybe helyezni: balkonládába, nagyméretű-, illetve kültéri kaspóba. Ez azért különösen fontos, mert a déli éghajlatról származó növények hazánkban nem igazán képesen a szabadban telelni, ezért a tél közeledtével át kell őket helyezni fagymentes beltérre. (Erről a továbbiakban még szó lesz.)

Mutatunk most pár növényt, amelyek között biztosan megtalálod a Neked tetszőt!

Szerelemvirág

 

Az (afrikai) szerelemvirág (Agapanthus africanus) – vagy másnéven afrikai kékliliom – festői látványt nyújt. Gömbalakú, kékeslila vagy fehér virága, és hosszú, keskeny, zöld levelei igazi kis ékkövei lehetnek a terasznak. Nagyon kedveli a Nap melegét és a fényt, akár egy méteresre is megnőhet egy forró nyáron. Fontos viszont, hogy nagy a vízigénye, és érdemes szélvédett helyen elhelyezni. Máskülönben igénytelen, tavasztól, őszig csak a locsolásával kell törődni. 

Ugyanakkor, mediterrán növény lévén, a hazai telet nem tudja a szabadban átvészelni, teleltetni kell. Ahhoz, hogy téli helyére könnyen át lehessen szállítani, ajánlott egy stílusos kaspóba helyezett virágcserépben tartani, esetleg görgős műanyag kaspó alátétre helyezni, hogy minél kevésbé sérüljön a mozgatás során.

Kála

A kála (Zantedeschia) – melyre sokszor tölcsérvirágként is hivatkoznak – gyönyörű virágai sokak számára ismerősek lehetnek, rendszeresen díszítenek velük virágcsokrokat, vagy használják őket dekoráció gyanánt. 

Két fajtáját különböztetjük meg, az örökzöld kálát, és a (színes) hibrid kálát. Utóbbi gyakorlatilag csak szobanövényként ajánlott, viszont örökzöld fajtája a kert dísze is lehet! A tűző napot ugyan nem kedveli, de árnyékos helyen a szabadban remekül megél. Igényli a nedves talajt, ezért gondoskodni kell rendszeres locsolásáról (vagy ha van erre lehetőség, megéri tó mellé ültetni). Balkonládában elhelyezve az erkélyen tartani is kitűnő ötlet, de a teraszt is díszítheti dézsába ültetve. Azért is megfontolandó így dönteni, mert így télen a belső lakóterek kevésbé meleg pontjaira könnyen át lehet helyezni, hogy a sötét, téli estékbe csempésszen egy kis tavaszi-nyári hangulatot.

Angyaltrombita

Meglehetősen egyedi, semmi mással össze nem téveszthető az angyaltrombita (Brugmansia) virága. Feltűnő és látványos növény, amely sok vizet párologtat. 

Kedveli a napfényt, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, laza virágföldbe ültetve és rendszeresen locsolva látványos növekedést lehet észrevenni rajta, akár 2-3 méteresre is megnőhet. Mivel így súlypontja egyre magasabbra kerül, szeles időben könnyen felborul, ezért nagy és stabil edénybe, illetve kaspóba 

ajánlott elhelyezni. Világos, párás helyiségben érdemes teleltetni.

Európai ciprus

Aki a tekintélyt parancsoló magasságokba feltörő növényeket kedveli, annak igazán tetszeni fog az európai ciprus (Cupressus sempervirens). Ez az örökzöld ciprusféle 20-30 méter magasra is megnőhet, sudár termetének köszönhetően alapvetően képes meghatározni a tér kialakítását. Kedveli a homokos, száraz talajt. Az elhalt, vagy nap által megégetett hajtások levágásán kívül egyéb metszést nem igényel. Kissé fagyérzékeny, ezért megfontolandó, hogy olyan nagyméretű kaspóba és görgős kaspó alátétre helyezd, amelyben tudod mozgatni, ha télre máshová helyeznéd.

Murvafürt

A mesébe illő, rózsaszín-lila virágú murvafürt (Bougainvillea) a legnagyobb forróságot is nagyon jó bírja, ráadásul nincs is nagy vízigénye. Tavasztól, egész nyáron át virágzik és növekszik, más növényekben, felületekbe kapaszkodva. Igazi virágtengert alkot, akár falra is fel lehet futtatni. Ha sikerül az alátámasztásáról gondoskodni, kontrollálható, hogy merre növekedjen, hol vigyen színt a mindennapokba. Hidegebb hónapokban fagymentes helyre kell költöztetni.

Ahogyan arra minden növénnyel kapcsolatban utaltunk, a mediterrán növények esetében szinte elkerülhetetlen, hogy teleltetni kell őket. Fagymentes, világos téli otthonra van szükségük, mint amilyen például egy fűtetlen télikert vagy egy üvegház, esetleg egy ablakos garázs vagy fészer. (Vannak faiskolák is, amelyek teleltetési szolgáltatást is nyújtanak és a szállításban is segítenek.) Ha túl meleg helyen telelnek ezek a növények, könnyen lehet, hogy lehullajtják a leveleiket és ellepik őket kártevő rovarok. 

A teraszon és az erkélyen sem elhanyagolható, de különösen fontos teleltetéskor beltéren, hogy egy kaspó alátét felfogja a kaspóból, cserépből esetlegesen távozó vizet.

Rozmaringgal teli balkonláda

És ha már a mediterrán hangulat megidézésén fáradozunk, nem feledkezhetünk meg a mediterrán ételek fűszernövényéről, a rozmaringról sem. A rozmaring cserépben és dézsában az erkélyen vagy a teraszon is termeszthető, de fontos, hogy nagy edényre van szüksége, mert gyorsan nő és széles gyökérzetet ereszt.

Meleg, napfényes időre van szüksége, a hőséget kedveli, és a szárazságot is tűri. Öntözésénél arra kell figyelni, hogy a gyökérlabda soha ne száradjon ki, nem szabad cseppenként locsolni, de vízzel elárasztani sem. (Ha levelei barnulnak, az a túl sok víz jele.) Öntözéséhez tökéletes a csapvíz. Az erős szél és a heves esőzés ellen viszont valamelyest védeni kell, télen pedig fagymentes téli szállást kell neki biztosítani. (5-10 °C-on telel át a legjobban, például világos előszobában.)

Ami a talaját illeti, nem ideális számára az előtrágyázott virágföld. Ásványi anyagokban gazdag szubsztrátumban fejlődik a legjobban. Kiváló minőségű cserepes növényföld használata ajánlott, amelyhez homokot és agyaggranulátumot javasolt adni. Trágyázását illetően annyit érdemes megjegyezni, hogy tavasszal elegendő egy adag szerves trágya, nyáron ajánlott háromhetente egy nagyon kicsi folyékony műtrágyát használni.

A levelek szedésekor ügyelni kell arra, hogy minden oldaláról egyenletesen vegyünk le belőlük. A hajtások visszavágásához és az elszáradt részek eltávolításához pedig tiszta, éles metszőollót kell használni.

Örökzöld növényként a rozmaringot egész évben szüretelhetjük. Ne egyes leveleket, hanem egész hajtáscsúcsokat kell leszedni annak érdekében, hogy serkentsük az új hajtásokat.

Száraz helyre akasztva egy hónap alatt megszárad annyira, hogy üvegben tárolhatóvá váljon. Fagyasztással is tartósítható, a megtisztított egész rozmaringgallyakat fagyasztózacskóban a fagyasztóba téve egy évig eltartható.

Virágcserép sem kell, ha ezeket a növények választod

Ha nincs lehetőséged a növények teleltetéséről gondoskodni, vagy nem szeretnéd kockáztatni az erkély, a kert és a terasz díszeinek egészséges fejlődését, akkor sem kell lemondani a mediterrán nyár hangulatáról! 

A déli növényekhez nagyon hasonló, de hazánk éghajlatát jobban kedvelő társaik kitűnő alternatívái a fenti növényeknek.

Fűzlevelű körte

A fűzlevelű körte (Pyrus salicifolia), amely csüngő fűzlevelű díszkörte néven is ismert, egy alacsonyra növő fa, vékony, göcsörtös törzzsel. Ezüstösen csillogó, zöld levelei miatt az olajfára hasonlít, azzal ellentétben viszont a fagyot is elviseli. A kertben elültetve magányosan bűbájos látványt nyújt, hiszen levelei ágas-bogas összevisszasága aranyos hatást keltenek. Lombkoronája akár tetszés szerint is alakítható, de ha többet ültetsz egymás mellé, szépen kiegészítik egymást anélkül, hogy különösebb törődést igényelnének. Ha ültetőedényben szeretnéd tartani, mindenképpen nagyméretű edényt válassz, és helyezd kültéri fagyálló kaspóba, hogy a téli hideget jobban viselje.

Vadcitrom

Annak, aki tényleg kifejezetten fagytűrő és hóálló növényt szeretne, miközben nem akar lemondani a mediterrán hangulatról, a vadcitrom (Poncirus trifoliata) a tökéletes választás, nem véletlen hívják télálló citromnak is. Ez a cserje a megtévesztésig hasonlít a citrusfélékre, pedig csak távoli rokona. Virágai fehérek, gyümölcsei sárgák és mandarin méretűek. A kert egzotikus dísze lehet, és nem is igényel sok törődést. Egyszerű, kerti földben is jól érzi magát, és bár igényli a vizet, aszályosabb időszakokat is könnyen átvészel. Rendkívül ellenálló, télen elég takarással védeni.
Erős tüskéinek köszönhetően akár védelmi funkciót is elláthat telekhatáron. Gyümölcse a héj eltávolítása után alkalmas az emberi fogyasztásra, bár rendkívül fanyar, és érdemes 1-2 hétig utóérlelni

Bízunk benne, hogy sikerült néhány ötletet adnunk ahhoz, hogyan lehet igazán festői a teraszod és mediterrán hangulatú az otthonod! 

Nézz szét nálunk, itt mindent megtalálsz, ami az igényes és stílusos külterek kialakításához szükséges!
Tartalomhoz tartozó címkék: virágok kerti ötletek kaspó