Jó tanácsok

Olajfa kaspóban - Hogyan gondozzuk, teleltessük?

Olajfa kaspóban - Hogyan gondozzuk, teleltessük?

Egy kaspóban elhelyezett olívafa csodálatos mediterrán hangulatot kölcsönöz balkonnak, terasznak!
Gyakran találhatunk kertbe kihelyezett Olajfát, kaspóba ültetve. Szívóssága ellenére téli védelmet igényelnek a hideg évszakban.
Eltekintve a helyszíni követelményektől az olívafa a könnyen kezelhető kaspós növénynek számít. Amire mindenképpen figyelni kell a megfelelő fejlődés érdekében, megosztunk pár hasznos információt.

 
Az olívafa (Olea europea) meleg és forró klímás országokban őshonos növény. Az olajfákat különösen a Földközi -tenger térségében termesztik, amelyeknek köszönhetjük a népszerű olívaolajat. De megtalálható Ázsiában és Dél -Afrikában is.
Ezek az örökzöld cserjék és fák meglehetősen lassan nőnek, és elérik a két -három méter magasságot. Levelei hosszúkásak és ezüstszürke-zöldek. Optimális körülmények között az olajfák tavasszal virágoznak, ősszel pedig gyümölcsöt termelnek, ami sajnos a konténeres növényeknél általában elmarad.
A fagyos tél végett a mi térségünkben az olívafák leginkább
konténeres növényként vannak jelen.
A szezon idejére a teraszra költöznek, vagy a kertet díszítik. Tél előtt viszont fagymentes télikertbe szükséges őket áthelyezni. Van néhány fajta, ami „fagytűrő” , de maximum -10 fokig.
 
 
Olívafa kaspóban : napsütés, vízáteresztő föld
 
A kaspóba ültetett olívafát direkt napsütésre és lehetőség szerint meleg, déli oldalra helyezzük. Ameddig csak lehetséges jó, ha szabad levegőn áll, mert mint szobanövény a kevés fény a levelek elvesztéséhez vezet. Vagyis amint a fagy elállt, azonnal ki a szabadba!
 
Hogy minden ága kellő napfényt kapjon, gyakran ajánljuk a kaspó rendszeres forgatását. Ez leginkább akkor fontos, ha a virágzásra és a gyümölcs esélyére helyezik a hangsúlyt. Előnyös, ha közvetlenül egy déli fekvésű fal előtt helyezkedik el, mert akkor az olajfa éjszaka is kap némi tárolt hőt.
 
Az "Olea Europea" a kiváló minőségű földet igényel, 7-8 pH, amely áteresztő és szerkezetileg stabil. Nem szabad, hogy túl gazdag legyen tápanyagokban, mert az olajfa valójában a szegény talajokra specializálódott.
 
 
Kaspóban nevelt olívafa gondozása
 
Ha hely megfelelő, az olívafa egy könnyenkezelhető növénynek számít. A következő minimális követelményre érdemes figyelni, hogy a fa szépen növekedjen:
 
- Keveset öntözni: a származást figyelembe véve az olívafát semmiesetre sem szabad sokat öntözni. A föld felszínét nyugodtan engedjük kiszáradni, mielőtt újra öntöznénk. A túlöntözést és a teljes kiszáradást is mindenképp kerüljük.
 
- Ritkán tápoldatozni: A tápanyagban szegény talajt nem szabad gyakran tápoldatozni. Elegendő kétévente március és augusztus között. A kertészetekben kapható mediterrán növényeknek kapható tápoldat megfelelő az olívafának.
Az ültetést követő első hat hétben elegendő a friss talaj, nem szükséges tápozni.
 
- Olívafa metszése: Igény szerint tudja formázni az olívafát, okornak vagy fának.
 
 
Olívafa átteleltetése kaspóban
 
A fagy beállta előtt szükséges a fát világos, meleg helyre helyezni.
Semmi esetre sem szabad, hogy a föld átfaggyon! A hűvösebb idővel a túlzott nedvesedéstől is óvni szükséges, hiszen a sok csapadék nem jellemző erre a fajta származási helyére.
A biztos teltetésre a legmegfelelőbb egy fűtetlen világos helység a házban, folyosón. 0 és +5, max 10 fok körüli hőfok az optimális.
A teleltetés november-decembertől március-áprilisig szükségszerű. Amint a hőfok eléri a 12 fokot szükséges az olívafát több fényre helyezni, akár zárt helységben is.
Télen egyáltalán nem szükséges tápoldatozni a fát, locsolni is csak mérsékelten javasolt. A földlabdának sem kiszáradnia, sem túl nedvesnek nem szabad lennie.
 
 
Olívafa átültetése: Mikor és milyen kaspóba?
 
A kaspónak legalább olyan szélesnek kell lennie, mint a fa koronája.
A föld legyen áteresztő, a kaspón legyen egy vagy több vízkifolyó nyílás a felesleges víz elvezetésére.
Mikor szükséges átültetni? A növekedéshez szükséges a rendszeres átültetés. Kezdetben minden évben kora tavasszal ajánlatos az átültetés, később két-háromévente elegendő. A kezdetekkor, a kis olívafát semmiképpen ne ültessük túl nagy kaspóba.
Az új kaspó legalább 4 cm-rel legyen szélesebb a korábbinál. Az edény alsó harmadába használjunk vízelvezető réteget, amely kavicsból, zúzott kőből vagy cserépszilánkból állhat. Erre új, szerkezetileg stabil talajt öntünk a gyökérgömb és az edény széle közötti térbe.
Az átültetést követően először csak 6 hét múlva tápoldatozzunk!
 
 
 
Gyökérápolás:
 
Újratelepítéskor el kell távolítani az elhalt vagy rothadt részeket a gyökér területéről. Ha nem akarjuk, hogy a fa tovább nőjön, akkor a gyökerek metszése is szükséges: a gyökérgömböt körülbelül két centiméterrel kell csökkenteni.
 
Milyen kaspót válasszunk az olajfának?
 
A fa növekedését és súlyát tekintve ajánlatos modern anyagból (pl. üvegszállal erősített kőzúzalékos) készült kaspót választani. Formája, színe igény szerint választható. Kültéri kaspóink széles választéka áll rendelkezésre változatos formákban és színekben.
 

vissza a Jótanácsok oldalra
Webshop

Webshop

Belépés
Regisztráció

A kosarában 0 tétel van 0 Ft értékben.

Részletes tartalom / Fizetés

Keresés

Fagyálló Az általunk forgalmazott
termékek mindegyike fagyálló.
Könnyű 70%-al könyebb mint
amennyinek látszik.
Garancia Termékeinkre 3 év
garanciát vállalunk.