Jó tanácsok

Mire kell ügyelni a kaspóban, ládában nevelt fűszernövényeknél !?

Mire kell ügyelni a kaspóban, ládában nevelt fűszernövényeknél !?

Kezdő, kényelmes, salátaimádóként, aki szereti a friss, vegyszermentes zöldségeket, fűszernövényeket, egyszerű megoldáshoz folyamodtam.
Balkonládába, kaspóba nevelgetem kedvenc zöldségeimet, gyógynövényeimet és illatos, ízletes fűszernövényeimet. De mire is kell ügyelnünk kaspóban, ládában nevelt növényeknél !?

  • A föld típusára,
  • vízelvezető képességére,
  • tápanyagellátásra,
  • a növény víz és napfény igényére.

A legtöbb növény a napos helyet (nem tűző naposat) kedveli.
Az erős szél és a hideg helyek kedvezőtlenül hatnak a növények fejlődésére.

Kezdjünk is neki!

Fontos végiggondolni mit is szeretnénk termeszteni, mire van igényünk.  Ha olyan növényeket ültetünk, amik hasznunkra lesznek, akkor sokkal nagyobb gonddal és szeretettel gondozzuk őket.

Beszerezve a növényeket már látni fogjuk mennyi kaspóra, balkonládára van szükségünk.

A földet, és a vízszabályozásért felelős agyaggranulátumot a következő lépésként vásároljuk meg. A fűszernövényeknek és a haszonnövényeknek is tökéletes a virág- és palántaföld.  Ajánlatos, ha egyharmad mennyiségben homokkal, perlittel egészítjük ki a földet, ezzel javítva a vízelvezetést, vízmegtartást.

Ha nagyobb növényekben gondolkodunk, mint például a paradicsom, paprika, ennek esetében ne feledkezzünk meg a támasztékról, amit pálcából, kész rácsból, vagy kifeszített kötéllel is megoldhatunk.

Szinte bármit ültethetünk erkélyre, teraszra, például retket, zellert, karalábét, salátát, paprikát. Ezeket magról ültetjük, de kész palántát is telepíthetünk a ládába. Ne feledkezzünk meg a tápoldatozásról, a folyamatos öntözésről.

Nyugodtan ültethetjük egymás mellé a ládában is, a főzéskor együtt alkalmazott növényt és fűszerét . Támogatja egymást, ízletesebb lesz a paradicsom, ha mellette bazsalikom növekszik.

Mindannyian tudjuk, hogy a frissen lecsípett bazsalikom levél, oregánó és rozmaring egy paradicsomos ételben, pizzán, de a görögsaláta elengedhetetlen részeként is megkoronázza az ízélményt. Balkonládába vagy kaspóba ültetve őket a napfényes konyhaablak belső vagy külső párkányán mindenképp hasznosnak és mutatósnak mondhatók.

Térjünk rá a fűszer- és gyógynövényekre.

A népszerű bazsalikom, a napos helyet szereti, igyekezzünk olyan helyre ültetni, ahol napi 6-8 óra (nem erősen tűző) napfény éri. Az erős szelet, hideget nem kedveli, ezért őt az ablak belső felén érdemes elhelyezni, vagy a terasz védett,napos oldalán.

A rozmaring illatos fűszer- és gyógynövény. Fagyérzékeny növény, ezért védett helyen, napos részre ültethető az ablak külső felére, vagy teraszra akár rozmaring bokorfává formázva. Óvni kell a túllocsolástól.

Az oregánó is a száraz körülményeket kedveli, nála viszont számolni kell, hogy akár méteres szélességűre is növekedhet.

Különleges ízélményt biztosít a koriander, ami igazán nem kíván sok törődést, az egyetlen igénye a tápanyagban gazdag föld. Mind napos, mind árnyékos helyen jól érzi magát.

A magyar konyha egyik jellegzetes fűszere a majoranna.  Földje legyen mindig nedves, érje sok napfény, másra nem is kell figyelni.

A kakukkfűvet gyógy- és fűszernövényként is tudjuk használni.
Gyógynövényként kitűnő száraz köhögésre, illóolaja (forrázással nyerhető ki) inhalálásra. Természetes antibiotikumként van nyilvántartva a természetgyógyászatban.
Fűszernövényként, húsok és a gomba kiegészítő fűszereként megbolondítja az étel. Bánjunk csínján vele!  Napos helyre tegyük, talaja pedig jó vízelvezetésű legyen.

A közkedvelt levendula, dísz-, fűszer és gyógynövény is egyben. Napos, meleg helyre ültessük. Jó szárazágtűrő. Nem szereti a sok vizet ezért fontos a cserépbe ültetésnél, földjét kisebb kaviccsal, perlittel lazítani, aljára agyaggranulátumot rakni.
Virága – ha vegyszermentesen neveljük – ehető, készíthetünk belőle szörpöt, de levendulavirág egy kancsó vízbe egy karika citrommal, jéggel hűtve finom nyári hűsítő.

Citromfű – illatos, nyugtató gyógynövény. Ő is fényigényes, a meszes földet szereti. Nem igényel sok vizet, inkább szárazságtűrő, de ne feledjük, cserépben nagyobb odafigyelést igényelnek. A citromfű teaként, fűszerként, szörpként is felhasználható. Ha rossz alvók vagyunk, lefekvés előtt egy csésze citromfűtea csodákra képes.

Ha már gyógynövény, akkor a következő növény, amit ajánlanék teraszuk díszítésére, az a menta.   Teaként, főzött csoki vagy akár mentás eperlekvár elemeként, hasznunkra válik, ha kéznél van.   Napos helyre tegyük, földje legyen szikes.

Készen is van a lepkehívogató, vendégcsalogató fűszerkert otthonunkban! Engedje szabadon szárnyalni fantáziáját, és képzelje el, ahogy napos terasza egyik felét csodaszép, illatos fűszer- és gyógynövények ékesítik, szebbnél szebb válogatott balkonládában, kaspóban.


vissza a Jótanácsok oldalra
Webshop

Webshop

Belépés
Regisztráció

A kosarában 0 tétel van 0 Ft értékben.

Részletes tartalom / Fizetés

Keresés

Fagyálló Az általunk forgalmazott
termékek mindegyike fagyálló.
Könnyű 70%-al könyebb mint
amennyinek látszik.
Garancia Termékeinkre 3 év
garanciát vállalunk.