Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Erre figyelj, mikor balkonládát választasz! 

Erre figyelj, mikor balkonládát választasz! 

Ha te is úgy gondolod, hogy a balkonokról, teraszokról, erkélyekről nem hiányozhatnak a növények, akkor biztosan az is számít neked,, miben vannak elhelyezve a külterek díszei. Kifinomult ízlésről árulkodik, ha maga a balkonláda is dekoratív, amelyben a szerelemvirág, vagy épp a fűszernövények ékeskednek. 

Ezzel a bejegyzéssel abban szeretnénk segíteni, hogy ne csak belül, hanem kívül is gyönyörködtesse a szemet az otthonod minden évszakban. Ez nem csak a növényeken múlik, hanem a megfelelő balkonláda kiválasztásán is! 

Balkonláda választás tavasszal

Tavasszal ébred és újjáéled a természet. Előkerülnek a télre félrerakott balkonládák, amelyeket egy alapos takarítást követően érdemes tüzetesen szemügyre venni. Elég jó állapotban vannak ahhoz, hogy még egy szezont kihúzzanak? Még mindig passzol a stílusuk és a színük a házhoz és annak gazdájához? Illenek azokhoz a növényekhez, amelyekkel most szeretnéd feldobni az erkélyt vagy a teraszt?

Megjelennek új színek és új trendek, mindig tanulunk az előző év hibáiból, és szeretünk néha új dolgokkal is kísérletezni. Könnyen elképzelhető, hogy a tavaly használt, erkélykorlátra rögzíthető, pink balkonláda nagyon jól bevált, de idén inkább ugyanennek a fehér változata mellett tennéd le a voksod.

Amire mindenképp megéri figyelni, hogy mindig az adott növény méreteinek megfelelő balkonládát válassz! Túl kicsi ládában nem fogják jól érezni magukat, ami a virágokon és a leveleken is meglátszik. A megfelelő fejlődéshez minden növénynek élettérre van szüksége, ami a föld alatti részre is vonatkozik. Nem a növény megvásárlásakor látható méreteket kell figyelembe venni, érdemes tájékozódni arról, hogy mekkorára nőhet és hogy mekkora gyökereket ereszt.

Bátran lehet akár 69 literes, 28 cm mélységű ládát is választani, ha tudjuk, hogy a növények, amelyek helyet kapnak benne, hosszú vagy dús gyökeret eresztenek.

A növények gondozását segíti az is, ha egy ládába kerülnek azok, amelyeknek azonosak az igényeik. Megkönnyítheti, az öntözést, ha a szárazságot kedvelő fajták egy ládában laknak, és a tőlük külön, a rendszeres locsolást igénylők is együtt, akár egy beépített öntözőrendszerrel ellátott ládában.

Nyári balkonláda, virágcserép

A forró nyarak miatt a ládák anyagát is gondosan kell megválasztani. A fém ládák, például, hiába impozánsak, de kánikulában nagyon könnyen átmelegednek, ami nem tesz jót a növényeknek. A gyökerek érzékenyek, a felforrósodott virágföldban akár hőgutát is kaphatnak.

Az üvegszállal erősített ásványi kompozitból, valamint a műanyagból készült ládák egyik nagy előnye – amellett, hogy alacsony súlyuk miatt könnyen mozgathatóak –, hogy nehezebben melegednek fel, és a lehűteni is egyszerűbb őket.

De még műanyag ládák esetében is igaz, hogy a fekete színt óvatosan szabad csak alkalmazni. A fekete terrazzo ládák nagyon elegánsak, de ha nem (fél)árnyékban vannak, akkor kaktuszokat, pozsgásokat, szárazságtűrő és szárazságkedvelő, az erős napfénnyel jó barátságok ápoló növényekhez érdemes csak ezt a színt választani, vagy olyan csüngő növényekhez, amelyek védeni fogják a láda falát a napfénytől. A fukszia, a zöld vagy a fehér színű ládák viszont jó választás lehetnek erősen tűző napon elhelyezve is, mert kevésbé forrósodnak fel.

Hogy alkalmazkodj az őszi időhöz?

Az érzékenyebb növények teleltetése már ősszel megkezdődik, mindez azonban nem jelenti azt, hogy ősszel le kell mondani a balkon virággal való díszítéséről.  

A krizantém örök és megunhatatlan őszi virág, de a mini örökzöldekben is örömödet lelheteted akkor, amikor a fák már hullajtják a leveleiket. Egészen a kemény fagyok megjelenéséig sok örömet okozhat a terasz, ha az őszies időt kedvelő növényeknek is adsz egy esélyt.

A szeles, viharos őszi időben válik különösen fontossá, hogy megfelelően rögzítetted-e a balkonládákat. Egy ablakpárkányról, erkélykorlátról lezuhanó láda – még akkor is, ha könnyű anyagból készül – komoly sérüléseket vagy károkat okozhat. Még ha korlátra rögzítés nélkül felhelyezhető ládát is használsz, akkor is fordíts figyelmet a biztonságos rögzítésre!

Novemberben már gyakran előfordulnak mínuszos hajnalok, ilyenkor már tényleg csak olyan növényeket hagyj kint a ládában, aminek nem árt a fagy! Például az árvácska, a százszorszép és a nefelejcs jól tűrik a hideget, de azért nekik sem árt, ha kellően nagy ládában kapnak helyet: minél nagyobb termőföldben vannak, annál kevesebb az esély arra, hogy átfagy a földjük.

Tél

Mivel a legtöbb növényt teleltetni kell, és az üresen maradt balkonládákról is gondoskodni kell. A műanyagból készült ládák tisztítása nem bonyolult, mivel azonban nem természetes anyagból készültek, a hideg kikezdheti őket. Szerencsére a virágládákat különféle anyagokkal kezelik, aminek köszönhetően jóval tartósabbak. Így nem kell télen sem kiürülnie minden ládának! 

Az örökzöldek például akár havas időben is feldobhatják kicsit a kültereket. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy ezeknek a növényeknek a gyökere hosszabb és mélyre nyúlik annak érdekében, hogy télen a fagyott talaj ne okozzon nekik problémát, ezért kellően mély ládába kell őket helyezni.

Reméljük, tudtunk kicsit segíteni abban, hogyan dobhatod fel az erkélyt vagy a teraszt, függetlenül attól, hogy milyen évszak köszöntött épp ránk!
Nézz szét kínálatunkban, biztosan találni fogsz nálunk olyan ládát, kaspót, kültéri lámpát, vagy egyéb kiegészítőt, amelyben hosszú távon örömödet lelheted!